Missioner – vilde problemers nye pisk? Dyk ned i metoden her

Social ulighed er et vildt problem, som har vidtrækkende konsekvenser for mange mennesker. I Londonbydelen Camden har de taget kampen op. De har mobiliseret borgere og lokale aktører omkring missioner for at tackle uligheden. Og succesen er så stor, at premierminister Keir Starmer har hentet en af nøglepersonerne ind i kabinettet for at sætte kursen for sit »mission-driven government«.

I denne artikel bliver du klogere på, hvordan de har skabt missionerne i Camden, der er så succesfulde, at de har givet genklang Downing Street – og Danmark.  

Missioner som metode til reel forandring vinder lige nu politisk indpas – både lokalt, nationalt og internationalt. Storbritanniens premierminister, Keir Starmer, har lanceret fem store nationale missioner, og missionerne i London-bydelen Camden har i den grad vist lovende resultater.

De har nedbragt antallet af unge uden uddannelse og job fra 6% i 2018 til 3% i 2021, skabt billige boliger til over 1000 beboere, styrket skolesystemet og implementeret borgerdefinerede tiltag til at forebygge vold og støtte sårbare unge.

Nick Kimber, som tidligere var bærende for missionerne i Camden, og i dag er hentet ind i kabinettet, har netop været i Danmark for at tale om missionstænkningen.

I dansk sammenhæng er eksemplet fra Camden interessant at skue imod, eksempelvis når vi skal finde inspiration til, hvordan vi tackler udfordringerne i parallelområderne, tidligere kaldet boligområderne på regeringens ghettoliste. Det er områder, der bonger ud på mindst to af de fire parametre: høj arbejdsløshed, høj kriminalitet, lavt uddannelsesniveau og lav indkomst. Udfordringer som ligner Camdens. Selvom Social- og boligministeriet netop har meldt ud, at det går den rigtige retning, så er der stadig langt mod målet om ingen parallelsamfund i 2030.

I INVIs Masterclass i vilde problemer for policy-entreprenører, underviser vi i missioner og casen fra Camden, som du også bliver klogere på i denne artikel.

Her er en af skitserne, som skaber overblik årsager til problemet, hvilke aktører der kan tackle problemet, og hvordan de helt konkret kan sætte ind overfor problemet. 

  • Missioner er ambitiøse, langsigtede og tidsafgrænsede mål med fokus på positiv værdiskabelse for samfundet, som

    1. Er så veldefinerede og konkrete, så det er muligt at vurdere, om man er kommet i mål

    2. Danner rammen om en portefølje af prøvehandlinger, som består af store og små, lange og korte, risikable og mere sikre prøvehandlinger, hvori hypoteser til hvordan missionen kan opnås, prøves af

    3. Rummer investeringer og involvering på tværs af sektorer, fagligheder og aktører – fra adfærdsændringer til policy til teknologisk innovation

    4. Involverer på tværs af niveauer – fra det politiske niveau til civilsamfundet, og fra ledelsen til frontmedarbejderen

Missionerne i Camden

Bydelen Camden bidrager til hele 1,2% af Storbritanniens GDP, og mange succesfulde virksomheder holder til her, men samtidig vokser 43% af Camdens børn op i fattigdom. We Make Camden er sat i verden med missionen om at mindske uligheden i den centrale bydel i London.

Camden byråd og University College London (UCL) nedsatte i 2020 Camden Renewals Commission, som skulle samle en bred vifte af lokale aktører om at tage fat ved roden til bydelens ulighed.

Missionerne i Camden-projektet blev skabt gennem en grundig og inkluderende proces, hvor 15 'commissioners' blev udvalgt blandt lokale aktører som virksomheder, kunstnere, frivillige og University College London (UCL), der er eksperter i missionsdreven innovation. Camden Renewal Commission afholdt samtaler og workshops med denne brede gruppe for at identificere de største barrierer for at skabe lighed, og sikre at missionerne tog udgangspunkt i konkrete behov.

Ud fra denne proces formulerede de fire missioner:

Diversitet: »I 2030 er de, der besidder magtpositioner i Camden, lige så mangfoldige som vores lokalsamfund – og den næste generation er klar til at tage over.«

Unge: »I 2025 har alle unge adgang til økonomiske muligheder, der gør dem i stand til at leve trygt og sikkert.«

Mad: »I 2030 spiser alle godt hver dag med nærende, overkommelig og bæredygtig mad.«

Boligområder og kvarterer: »I 2030 er Camdens boligområder og deres kvarterer sunde, bæredygtige og frigør kreativitet.«

For at nå i mål med de fire missioner, arbejder We Make Camden ud fra seks tilgange, som tilsammen skal monitorere missionerne og mobilisere de relevante parter. Dyk ned i tilgangene her:

  1. Udvikling af vision og fortælling
    Dette ben handler om kommunikation, og det har tre mål. (i) De udformer en klar vision, som er baseret på kreative fortællinger om dem foretrukne fremtid. (ii) De tilpasser løbende kommunikationen til forskellige målgrupper for at mobilisere bredt engagement og skabe fælles mål. (iii) De viser fremskridt og udviklinger for at holde folk engagerede.

  2. Lederskab og ansvar
    Camden-projektet sigter mod at skabe »missionsledere«, der fokuserer på at realisere en langsigtet og fælles vision for forandring, blandt en bred skare af interessenter. Lederne skuer ad af biksen. De prioriterer samarbejde og resultater, og har ikke fokus på intern organisatorisk udvikling.

  3. Styring, prioritering og planlægning
    En missiondrevet tilgang kræver ledelse, der kan tilpasses vidt forskellige mennesker og behov. Strukturerne omkring missionerne skal støtte samarbejde, kvalificere beslutningstagning og opretholde fremdrift ved at løse udfordringer undervejs. Hver mission kræver unikke tilgange, der udvikler sig sammen med missionen.

  4. Eksperimentering og innovation
    Hver mission kræver, at man afprøver mange forskellige tiltag og undersøger, hvad der virker, og hvad der ikke gør. Dette indebærer, at man eksperimenterer, tester og tilpasser løbende. Når du eksperimenterer, er fremskridt vigtigere end perfektion. Det handler om at komme i gang og tage skridt mod handling – at fejle og at lære af sine fejl.

  5. & 6. Partnerskab og medejerskab & læring og evaluering

    Det store projekt i Camden er under løbende udvikling, og derfor lærer de stadig, hvad der i deres sammenhæng virker, og hvad der ikke gør. Derfor er de undervejs med de to sidste ben under ovenstående overskrifter.

Du kan gå meget mere i dybden med We Make Camdens’ fremgangsmåde i linket til Camden Playbook i bunden af denne artikel.

Er missioner modellen for fremtidens løsninger?

We Make Camden er et bevis på, at missioner virker, men også hvor stor en investering det kræver. Og missioner kan gøre en forskel i mange sammenhænge, hvis man laver den investering. Som vi tidligere har skrevet om i INVIs nyhedsbrev og talt om i podcasten Masterclass i vilde problemer, har Keir Starmer proklameret, at missioner er helt grundlæggende for hans regering. Labour-missionerne handler om økonomisk vækst, grøn energi, bekæmpelse af kriminalitet, sikre udsatte børns fremtid og forbedre sundhedsvæsenet. Det bliver interessant at følge, om Starmer-regeringen kommer til at investere tilstrækkeligt i missionerne.

I dansk kontekst er det også en interessant metode at kigge i mod – herunder kunne man hente direkte inspiration fra Camden til, hvordan vi kan afhjælpe nogle af de store udfordringer, som er i »parallelsamfundene«. We Make Camden er også nået i mål med at få unge i job og uddannelse – et oplagt sted at hente inspiration til, hvordan de 43.000 danske unge udenfor job og uddannelse kan hjælpes.

INVI fortsætter med at følge resultaterne på den anden side af Nordsøen, ligesom hvordan naboerne smitter af på Christiansborg – og deler det med dig.

Sidst. Sidder du selv med missioner i fingrene, men savner redskaber til at få fat? Så tilmeld dig en af vores to Masterclasses: Den for topledere eller den for policy-entreprenører.

 

Vil du vide mere om We Make Camden? Vi har samlet links, hvor du kan blive meget skarpere på deres værktøjer og tilgange:

Et praktisk værktøj til forandring
Camden Playbook
Dyk ned i guiden for, hvordan We Make Camden arbejder med at realisere deres missioner.

Bliv inspireret af historier fra virkeligheden
We Make Camden
Her kan du opleve konkrete historier fra Camdens prøvehandlinger, der bringer deres missioner til live – fra ungeprojekter til bæredygtige madinitiativer.

Refleksioner og kontekst bag playbooken
Camden Blog på Medium
Læs Nick Kimbers blogindlæg om, hvordan missionstænkning og erfaringerne fra Camden kan transformere regeringer.

Den officielle rapport om Camdens missioner
Renewal Commission Report
Få det fulde overblik over Camdens missioner i denne detaljerede rapport, der dykker ned i data, analyser og resultater.

Forrige
Forrige

Danmarks første politiske foresight-eksperiment med unge

Næste
Næste

Folketingets Vilde Uge: Unge i demokratiets maskinrum